Píšu rukou Jak se naučit více druhů písma?

Včera jsem na facebooku zveřejnila obálky, které jsem nadepsala pro výherkyně Výzvy radosti. Líbily se vám a ptali jste se, jak se naučit lépe psát, jestli je potřeba nějakých psacích potřeb a vše okolo. V první řadě neumím moc hezky psát, ale umím se občas pořádně snažit 😀

Miluju kaligrafii

K cestě za hezkým písmem mě vedla má tvořivost. Miluju typografii a kaligrafii a nad hezkým písmem se vydržím hodiny rozplývat. Momentálně se učím bouncy letter, což není úplně nejlehčí disciplína, ale je to lehčí, než klasická kaligrafie. Dokonalost je totiž spíš na škodu, než k užitku.

Postupně jsem začala objevovat způsoby jakým se naučit lépe psát a co by mě dovedlo ke krásnému bouncy písmu.

img_2860

Vzít do ruky pero

To byl první bod, jak zase začít hezky psát. Kašlete na mobily, kašlete na počítač. Všechno si hezky zapište na papír. Slova svý oblíbený písničky, svoje oblíbený citáty a pasáže z knížek, schůzky a recepty. Prostě začněte psát.

V první řadě to obnáší najít propisku/pero/fixu se kterou se nám dobře píše. Já třeba nemůžu vystát gelovky a černý propisky. Naopak jehličková pera a všechny piloty jsou pro mě dobrý start k hezkému psaní. Někomu stačí obyčejná tužka a i s tou se dá pěkně čarovat!

img_2857
Poznámky z knížky Dobrý designér to všechno ví 🙂

Kdo neví jak začít, tomu doporučuji #Rockyourhandwritting challenge od BohoBerry a dalších. Můžete si jí udělat najednou ale z vlastní zkušenosti vím, že je dobré se mezi učením nových věcí párkrát vyspat. Když jsem se učila skicovat postavy, pauza v podobě spánku znamenala nepředstavitelný posun pro mou ruku. A opravdu viditelný!

  1. Jméno
  2. Předtím – napište si oblíbený text a až bude potom, napíšete ten samý text znovu
  3. 5 faktů o mě
  4. Drill: Oblíbené slovo (pište ho pořád dokola, různými styly, různou rychlostí, psace, tiskace – prostě zkoušejte)
  5. Kde píšu (popište třeba pracovní stůl)
  6. To-do list
  7. Dopis
  8. Citát pro dnešní den
  9. Tištěné vs. psací
  10. Osobní výstřednosti/manýry (co děláte, co ostatní štve, nebo je na vás fascinuje?)
  11. Děkovné psaní
  12. Slovo pro dnešní den + definice
  13. Drill: Běžné fráze (Jaké fráze používáte do zblbnutí?)
  14. Zamilované psaníčko
  15. Pomalu – normálně – rychle
  16. Text písně
  17. Inspirace, tipy a zdroje
  18. Různé styly
  19. Výtah z knížky
  20. Detaily
  21. Recept
  22. Drill: Abeceda
  23. Milý deníčku…
  24. Věci, za které jste vděční
  25. Poezie
  26. Moje rada
  27. Malovánky – něco jako doodle nebo bujo bannery
  28. Potom – napište vedle Before
  29. Lekce, které mě naučil život

A je to 🙂 Můžete se mrknout na instagram, jak se s tím perou ostatní pod hashtagem #rockyourhandwritting. Pokud vás zajímá konkrétní den tak hledejte třeba: #rockyourhandwrittingday6.

Nová písma

Teď příjde fáze, kdy vás vlastní písmo přestane bavit. Je na čase si osvojit nová písma. Na pinterestu jsem vytvořila nástěnku s názvem Píšu rukou, do které přidávám písma, která není těžké se naučit. Nejdříve je potřeba si písmo 2-3x zkusit. Napište si celou abecedu. Za prvé si zapamtujete jednotlivé znaky a za druhé pochopíte principy, na kterých písmo staví. Nebojte se začít anglickými slovy. Háčky a čárky jsou totiž občas oříšek.

 

Včera jsem přidávala písmo, kterým jsem nadepsala obálky, je extrémně jednoduché, úzké, s nízkými bříšky. Jakmile se vám dostane pod kůži, už to půjde samo. Důležité je opisovat a opisovat, fotit si písma, která se vám líbí a obkreslovat je 🙂

Někomu se může hodit linkovaný papír, já jsem pro tečky, a nebo si ho nalinkuji sama pole potřeby.

Bouncy lettering a základy kaligrafického psaní

Pochopit princip kaligrafického písma není těžké. Těžké je, donutit k tomu ruku. Když jdete směrem nahoru, ruku zvednete, děláte totiž tenkou čáru. Když jdete dolů, ruku položíte, chcete totiž dělat tlustou čáru. Je na to několik způsobů jak to trénovat a je dobré se před každým psaním takto rozepsat. Skvělé je na to malé m.

img_2854
Trénink měkkou tužkou 6B
img_2853
Trénink water brushem – nahoře, trénink brushpenem – dole
img_2869
Takhle obě pera vypadají. Ve vodním štetci mám teď obarvenou tekutinu.

Nepotřebujete na to žádné speciální náčiní. Nakonec to nejlíp jde měkkou tužkou. Nebojte se pořídit si třeba 6B. Tužka je tak měkká, že se vám podaří nasimulovat hrot pera.

img_2861
Tak pes, nebo láska?

Kdo chce víc podívá se po peru se štětinkami (brushpen) a nebo vodním štětci na vodovky (waterbrush). Šikovnějším bude stačit jen štětec a vodovky/tuž. Ti nejšikovnější si pořídí perka, násadku a inkoust. Tak daleko nejsem ani já, snad o tom budu psát někdy příště.

Já používám brushpen, ale vyplatí se nešetřit, ten z ebay mi vůbec nevyhovuje. Za to water brush z ebay mi docela dostačuje, ale umím si představit lepší kvalitu. Za těch pár korun totiž teče.

Dělejte chyby

a písmenka která vám nejdou trénujte. Trénujte i slabiky. Takové „pší“ je docela oříšek. Ani mě se nedaří a to si semtam píšu tak třičvtrtě roku. Zdvojené znaky a t mi dělají velký problém.

img_2859

img_2855

Ale nakonec se vám vaše snaha vyplatí. Ruka si začne zvykat, hlava uvědomovat jak písmenka navazují a půjde to lépe a lépe. Nakonec psát se učíme už od první třídy a třeba tuto rubriku budu moci někdy v budoucnu o kousek doplnit 🙂

img_2863

Napsat komentář